Partner serwisu
20 maja 2014

Witold Szczypiński: Cel to scalić UR

Kategoria: Rozmowa z...

Wzrost pozycji konkurencyjności w zakresie tworzyw może nastąpić dzięki połączeniu zasobów w części
kaprolaktamowej Tarnowa z Zakładami Azotowymi w Puławach. Jakie są rezultaty wdrożenia tego projektu?

Połączyliśmy części organizacyjne oraz wytwórcze Puław i Tarnowa, sformułowaliśmy wariantowy program rozwoju, który jest w tej chwili dopracowywany i dotyczy generalnie obniżki kosztów obu wytwórni.
Projekt – którego istotny element to wydłużenie łańcucha produktowego i przekształcenie Grupy Azoty w jedynego
operatora na rynku poliamidowym – obecnie jest na poziomie ukończonego studium wykonalności, podlegającego
jeszcze wieloaspektowej analizie przez zarząd.

Czy dzięki takim projektom przyszłość tworzyw, polskiej chemii rysuje się w ciepłych barwach?
Cieplejszych, choć i tak przyszłość będzie z pewnością trudna. Po pierwsze polityka UE związana z CO2,
ochroną środowiska czy bezpieczeństwem socjalnym powoduje utratę konkurencyjności przemysłu w tej postaci,
w jakiej występuje obecnie. W długim horyzoncie czasowym trudno sobie wyobrazić, że dana struktura pozyskiwania surowca, czy wytwarzania półproduktów – która jest dziś – będzie zawsze aktualna. Prostym przykładem mogą być nawozy azotowe, które zawsze będą potrzebne w tej części Europy i mogą być w przyszłości produkowane niekoniecznie z amoniaku, dostępnego w Europie.
Musimy patrzeć na tę wielką chemię jako na miejsce, gdzie wygenerujemy nowe projekty – które zastąpią
część wytwórni produktów dzisiaj lokowanych na rynku – jednak umiejscowione w Europie. Jeżeli zbudujemy tę konkurencyjność nie na bazie niskich kosztów energii czy niskich kosztów surowców, tylko własnych dokonań i bardziej wyrafinowanych rozwiązań opartych na wiedzy, przyszłość może być optymistyczna. Oczywiście nie stanie się to z dnia na dzień czy z roku na rok – może potrwać nawet całe dziesiątki lat.


Rozmawiała Aleksandra Grądzka-Walasz
 

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ