Partner serwisu

Jaka jest trwałość nanocząstek?

Kategoria: Innowacje i nauka

Metaliczne nanocząstki posiadają wiele różnych zastosowań. Wśród nich można wymienić „czyste" technologie przetrzymywania paliwa o wysokiej gęstości. Jednak wpływ nanocząstek na środowisko jest nadal słabo poznany.

Jaka jest trwałość nanocząstek?

Międzynarodowa grupa badawcza (obejmująca m.in. uczonych z uniwersytetów w Leicster i York) wykorzystała pionierską technikę mikroskopii elektronowej do poznania mechanizmu działania metalicznych nanocząstek w środowisku. W artykule opublikowanym w Nature Materials, naukowcy wykazali, że utlenianie metali przebiega znacznie szybciej w nanocząstkach niż w cząstkach makroskopowych. Badacze uważają, że wynika to z dużej ilości pojedynczych naprężeń występujących w nanocząstkach. Zespół wykorzystał w swoich badaniach skaningowy mikroskop elektronowy korygujący abberację. Przy jego pomocy przeprowadzono na poziomie atomowym, analizę procesu utleniania prostopadłościanu nanocząstek żelaza.

W ten sposób naukowcy byli w stanie zbadać reakcję metalicznych nanocząstek z otoczeniem na poziomie atomowym i uzyskać informacje na temat obciążenia związanego z powłoką tlenku na żelazowym rdzeniu. Opisaną analizę użyto także do zbadania warstwy tlenkowej, która powstaje wokół nanocząstek po wystawieniu na działanie atmosfery.

W oparciu o uzyskane wyniki badacze stwierdzili, że w ciągu dwóch lat, doszło do całkowitego utlenienia. Nanocząstki żelaza, które pierwotnie miały kształt sześcianu stały się niemal kuliste.

Jak zaznaczają autorzy badań proces utleniania może (w sposób korzystny lub niekorzystny) drastycznie zmieniać właściwości nanomateriału, więc jego zrozumienie w nanoskali ma kluczowe znaczenie. Przedstawiona praca będzie zapewne pomocna dla tych, którzy poszukują zastosowań środowiskowych i technologicznych nanocząstek.

 

 

Źródło:Laboratoria.xtech.pl

Fot.: utlenianie nanostruktury, Amish Shah i Dr Roland Kröger

Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ