Partner serwisu
25 lutego 2020

Nowatorskie pomysły naukowców z Politechniki

Kategoria: Aktualności

Wynalazki zespołów badawczych z Politechniki Krakowskiej zostały zaprezentowane podczas Demo Day Innowacji. Wydarzenie służące prezentacji technologii gotowych do wdrożenia odbyło się 20 lutego br. w Auditorium Maximum UJ. Gościem specjalnym był polityk i ekonomista prof. dr hab. Jerzy Hausner.

Nowatorskie pomysły naukowców z Politechniki

Efekty swoich prac zaprezentowało 38 zespołów z 5 uczelni: Politechniki Krakowskiej, Akademii Górniczo-Hutniczej, Uniwersytetu Jagiellońskiego, Uniwersytetu Rolniczego i Uniwersytetu Ekonomicznego. Przygotowanie technologii do wdrożenia było możliwe dzięki programowi Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego „Inkubator Innowacyjności 2.0”. Dofinansowanie MNiSW ma służyć wsparciu procesu zarządzania wynikami badań naukowych i prac rozwojowych, w szczególności w zakresie komercjalizacji.

Naukowcy z Politechniki Krakowskiej zaprezentowali 8 rozwiązań. Dr inż. Marcin Malec i dr inż. Marcin Morawski z Wydziału Mechanicznego przedstawili urządzenie do osuszania i kremowania miodu oraz wielofunkcyjne urządzenie do obróbki produktów pszczelich dedykowane gospodarstwom pasiecznym i przedsiębiorstwom zajmującym się produkcją i przetwórstwem miodu pszczelego. Projekt dotyczący technologii otrzymywania w obecności ultradźwięków wybranych leków dostępnych na rynku, jak i nowych substancji o potencjalnych właściwościach bioaktywnych (sonochemiczna metoda syntezy API oraz związków bioaktywnych) zaproponowali chemicy z Wydziału Inżynierii i Technologii Chemicznej PK: dr hab. inż. Przemysław Jodłowski, prof. PK, dr inż. Jolanta Jaśkowska, mgr inż. Przemysław Zaręba, mgr inż. Anna Drabczyk, mgr inż. Damian Kułaga, inż. Michał Rębiś. Prof. dr hab. inż. Piotr Cyklis i dr inż. Przemysław Młynarczyk (Wydział Mechaniczny) zaprezentowali tłumik wibracji i pulsacji ciśnienia występujących w instalacjach sprężarek wyporowych, natomiast inny zespół naukowy z WM (dr hab. inż. Grzegorz Tora, prof. PK, dr inż. Artur Gawlik, dr hab. inż. Damian Brewczyński, mgr inż. Wiktor Harmatys, inż. Rafał Schmitd) efekt swojej pracy jakim jest prototyp manipulatora o zmiennym przełożeniu wykonującego mikroruchy 2D.

Uczestnicy Demo Day w Auditorium Maximum poznali też innowacyjne środki hemostatyczne na bazie chitozanu o zwiększonej aktywności biologicznej. Hemostatyki mogą być stosowane do tamowania krwawienia o różnym stopniu nasilenia i pochodzenia. Projekt opracowali badacze z Wydziału Inżynierii i Technologii Chemicznej PK: dr inż. Marek Piątkowski, mgr inż. Julia Radwan-Pragłowska, mgr inż. Łukasz Janus, inż. Aleksandra Sierakowska. Udoskonalony klej konstrukcyjny do zakotwień w podłożach betonowych i murowych to propozycja badaczy z WIiTCh: prof. dr. hab. inż. Krzysztofa Pielichowskiego i dr. inż. Tomasza Majki, a także dr. inż. Aleksandra Byrdego z Wydziału Inżynierii Lądowej. Podstawową korzyścią z zastosowania opracowanego kleju jest możliwość realizacji prac budowlanych w sezonie zimowym. Klej wykazuje przydatność w niskich temperaturach (do -15 stopni Celsjusza) i Demo Day Innowacji zapewnia bardzo wysokie parametry przyczepności do większości materiałów budowlanych.

Zespół badawczy z Wydziału Inżynierii i Technologii Chemicznej (dr inż. Małgorzata Miastkowska, dr inż. Elżbieta Sikora, dr inż. Elwira Lasoń) zaproponował podczas Demo Day Innowacji nowoczesną formę preparatu na oparzenia z bioaktywnym olejem z lawendy, który pozwoli zmaksymalizować efekt terapeutyczny dzięki głębszej penetracji naskórka przez składnik aktywny. Rozwiązanie z dziedziny inżynierii chemicznej i inżynierii materiałowej – elementy stolarki antywłamaniowej z użyciem polimerowych materiałów hybrydowych – to z kolei projekt zespołu w składzie: dr inż. Tomasz Majka, dr inż. Katarzyna Bialik-Wąs, mgr inż. Piotr Stachak, inż. Karolina Nowak, inż. Teresa Czytajło.

źródło: PK
fot. Jan Zych
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ