Partner serwisu
01 sierpnia 2016

Naukowcy powalczą o milion dłużej

Kategoria: Z życia branży

Do 31 października br. został przedłużony termin składania zgłoszeń w konkursie SYNTHOS CHEMICAL AWARD.

Naukowcy powalczą o milion dłużej

Kapituła Konkursu, w której skład wchodzą polscy chemicy, wybierze osobę, która za swoje odkrycia naukowe bądź wynalazek otrzyma nagrodę w wysokości miliona złotych. Celem konkursu jest pokazanie rozwoju innowacyjnej branży chemicznej w Polsce oraz popularyzacja chemii wśród młodych naukowców.

Nie do 31 lipca, a do 31 października br. można zgłosić się do konkursu, którego celem jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszego chemika – innowatora w Polsce. Nagroda Synthos Chemical Award adresowana jest do polskich naukowców prowadzących prace badawcze w obszarze chemii.

Dr Jarosław Rogoża, Dyrektor ds. Badań i Rozwoju w Synthos tłumaczy przesunięcie terminu zgłoszeń:
– Chcemy dać szansę większej liczbie naukowców, którzy realizują nowatorskie projekty w dziedzinie chemii. Dostawaliśmy także sygnały od samych naukowców, że czas na składanie zgłoszeń powinien zostać przedłużony, stąd nasza wspólna decyzja, Synthosu i Profesorów zasiadających w Kapitule Konkursu, by termin ten wydłużyć do końca października.

To pierwszy w historii tego typu konkurs, który nie jest obwarowany szeregiem zobowiązań wobec organizatora. Zgłaszający swoje odkrycia lub wynalazki nadal pozostaną właścicielami praw i patentów, a wygrany milion będą mogli przeznaczyć na realizację dowolnych celów. To szczególnie istotne w przypadku naukowców, do których wynalazków lub odkryć prawa własności posiadają uczelnie lub instytuty, w których pracują.

Kapitułę Konkursu tworzą – prof. Stanisław Penczek (przewodniczący), prof. Karol Grela, prof. Bogdan Marciniec, prof. Krzysztof Matyjaszewski, prof. Mieczysław Mąkosza – oraz przedstawiciele Synthos S.A. Zwycięzcę poznamy podczas uroczystej gali w lutym 2017 roku.

 

 

Źródło: Synthos

Źródło fot.: 123rf.com

Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ