Partner serwisu
Tylko u nas
25 marca 2015

Polimer z ziemniaka

Kategoria: Innowacje i nauka


Pomiar jakości i wytrzymałości folii
Aby ocenić jakość i wyznaczyć kierunki zastosowań otrzymanych folii, niezbędne jest przeprowadzenie badań mechanicznych. Do oznaczenia właściwości mechanicznych (wytrzymałość na rozciąganie, wydłużenie względne przy zerwaniu) wykorzystano jednokolumnową maszynę wytrzymałościową Instron serii 3345. Umożliwia ona wykonywanie testów wytrzymałościowych zgodnie z normą PN-EN ISO 527 – 1. Procedura pomiarów jest następująca: przygotowane paski foli o wymiarach 20 mm x 200 mm (10 sztuk) umieszcza się w szczękach maszyny wytrzymałościowej do badań przy rozciąganiu statycznym. Działanie odpowiedniej siły w trakcie rozciągania powoduje rozerwanie próbki. Mocowanie próbek w szczękach należy przeprowadzić z dużą starannością, tak aby jej oś wzdłużna pokrywała się z osią maszyny wytrzymałościowej.
 

Otrzymywane w Laboratorium Tworzyw Biodegradowalnych INS folie na bazie skrobi termoplastycznej i biodegradowalnych poliestrów mają zbliżone właściwości mechaniczne, jak folia z powyżej przedstawionego przykładu. Uzyskane folie biodegradowalne mają wysoką wytrzymałość na rozciąganie oraz dobre właściwości elastyczne. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że ulegają rozkładowi w warunkach kompostowalnych – dzięki temu są przyjazne dla środowiska, a przy tym mają konkurencyjną cenę. W zależności od składu i właściwości folie takie mogą znaleźć szerokie zastosowanie w życiu codziennym, zaczynając od najprostszych produktów, takich jak woreczki czy reklamówki sklepowe, a kończąc na wielowarstwowych foliach o odpowiednich właściwościach barierowych, np. do pakowania żywności. Otrzymywane folie sztywne mogą być również wykorzystane do formowania opakowań o różnych kształtach. Jeszcze inna aplikacja to biodegradowalne folie, które rozkładają się w glebie w określonym krótkim czasie, do zastosowania w ogrodnictwie czy rolnictwie.

Materiał przeczytacie Państwo w magazynie Chemia Przemysłowa 1/2015
 

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ